Angststoornissen

Onderdeel Kennisbasis Psychiatrie: Angststoornissen

De student kan het psychiatrische ziektebeeld “Angststoornissen” beschrijven aan de hand van de classificatie volgens DSM-IV.

Op de site van de hersenstichting kun je heel veel informatie vinden over angststoornissen.

Korte samenvatting:


Casus Jan de Haan

Jan de Haan is 21 jaar oud, studeert mode in Amsterdam. Daarvoor moet hij een uur in de trein zitten om van zijn huis naar school te komen. Sinds enkele maanden heeft hij last van aanvallen van transpireren, beven en hartkloppingen. Dit komt voornamelijk voor wanneer hij in de rij voor een kassa staat of als hij in de trein zit op weg naar school in de spits. Dan is hij heel bang om flauw te vallen. Hij wil dit soort situaties graag vermijden, daarom komt Jan vaak later op school zodat hij de drukte van de ochtendspits kan vermijden.

Uitgaan doet hij ook bijna niet meer, alleen wanneer hij rustig met een kleine groep vrienden is. Hij heeft daar wel moeite mee, maar deze mensen kent hij al van kinds af aan. Jan maakt moeilijk nieuwe contacten. Hij is bang dat andere mensen hem negatief beoordelen. Dit maakt Jan heel onzeker.

Vragen:

  1. Welke kenmerken haal jij uit deze casus?
  2. Aan welke soort angststoornis(sen) lijdt Jan?
  3. Hoe zou je dit kunnen verklaren?
  4. Wat zijn de behandelmogelijkheden?
  5. Vul de assen van de DSM-IV in voor deze casus.

Antwoordblad

Filmpje angststoornissen:

 

Bronnen:

  • Deth, R. v. (2015). Psychiatrie, Van diagnose tot behandeling (5e herziende druk ed.). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.