Spieren

Onderdeel Kennisbasis Houding en beweging:

De student kan de belangrijkste aspecten van de anatomie en fysiologie van de mens beschrijven en kan deze kennis uitleggen aan de hand van concrete voorbeelden. Voor dit onderdeel betreft het de volgende aspecten:
De bouw, functie en werking van botten en gewrichten en spieren;
Spieren (dwarsgestreept, glad en hartspierweefsel, spiervezels, spierbundels, samentrekken: agonisten en antagonisten)

De student kan de bouw en werking van de spieren uitleggen met gebruik making van biologische modellen.

Voor dit onderdeel moet je jouw kennis hierover kunnen beschrijven aan de hand van concrete voorbeelden. Dat kun je natuurlijk doen door de bovenstaande aspecten uit te schrijven, maar je kunt ze ook verwerken in een mindmap! Deel je kennis met elkaar, dan kun je ook deze informatie uitleggen.

Ook moet je de bouw en werking van de spieren uit kunnen leggen, waarbij je een koppeling maakt met biologische modellen. Wanneer je dit niet goed begrijpt, zoek op internet, ga oefenen met het boek of vraag het je docent! Leg het ook je mede studiegenoten uit, zodat je kunt oefenen met “uitleggen”. Daarnaast kun je ook mensen uit je naaste omgeving vragen of je het aan ze uit mag leggen. Houd daarbij natuurlijk rekening met iemands voorkennis ;).

Succes!


Hieronder vind je enkele oefeningen om je kennis te testen en om je kennis op peil te houden. Ook kunnen bepaalde oefening je helpen met lastige onderdelen uit de stof.

Spierstelsel van de mens

Bioplek.org is een heel prettige leeromgeving met veel animaties en duidelijke uitleg. Deze site is voornamelijk voor het vmbo, havo en atheneum, maar er staat toch duidelijke en uitgebreide informatie op. Hierop kun je ook informatie vinden over de spieren.

Een filmpje over antagonisten:

Eventueel kun je het bijbehorende lesmateriaal vinden op elo.nhl.nl (Blackboard).