Nieren en urinewegen

Onderdeel Kennisbasis Urinewegstelsel:

De student kan de belangrijkste aspecten van de anatomie en fysiologie van de mens beschrijven en kan deze kennis uitleggen aan de hand van concrete voorbeelden. Voor dit onderdeel betreft het de volgende aspecten:
De bouw, werking en functie van het urinewegstelsel (nefronen, nierkelken, nierbekken) en de urinewegen (urineleider, urineblaas, urinebuis), uitscheiding, regulatie, ADH, absorptie, resorptie.

De student kan de bouw en werking van de nieren uitleggen met gebruik making van biologische modellen.

Voor dit onderdeel moet je jouw kennis hierover kunnen beschrijven aan de hand van concrete voorbeelden. Dat kun je natuurlijk doen door de bovenstaande aspecten uit te schrijven, maar je kunt ze ook verwerken in een mindmap! Deel je kennis met elkaar, dan kun je ook deze informatie uitleggen.

Ook moet je de bouw en werking van de nieren en urinewegen uit kunnen leggen, waarbij je een koppeling maakt met biologische modellen. Wanneer je dit niet goed begrijpt, zoek op internet, ga oefenen met het boek of vraag het je docent! Leg het ook je mede studiegenoten uit, zodat je kunt oefenen met “uitleggen”. Daarnaast kun je ook mensen uit je naaste omgeving vragen of je het aan ze uit mag leggen. Houd daarbij natuurlijk rekening met iemands voorkennis ;).

Succes!


Hieronder vind je informatie en oefeningen over de nieren en urinewegen. Dit is ter ondersteuning van jouw leren. Zorg er voor dat je op het juiste niveau leert, wat nodig is om de Kennisbasis te bezitten. Check daarom naderhand altijd of je het leerdoel van de Kennisbasis behaald hebt! Oefen de onderdelen en leg ze daarna uit aan jezelf, je studiegenoot of iemand uit je naaste omgeving! Op internet is meer informatie te vinden over dit onderdeel, dus maak daar gebruik van!

Op bioplek.org is een heel handige en duidelijke animatiereeks van de nieren te vinden.

Oefening bouw van de nieren

Oefening over de niereenheden (nefronen)

Oefening kruiswoordpuzzel (begrippen nieren en urinewegen)

De kruiswoordpuzzel is een oefening om de begrippen te leren. Wanneer je de kruiswoordpuzzel ingevuld hebt, kun je de antwoorden verkrijgen door op (rechtsboven) “Answer key” te klikken. Het wachtwoord om de antwoorden te verkrijgen is: anatomie. Je kunt er ook voor kiezen de kruiswoordpuzzel uit te printen.

Een filmpje over de werking van de nieren:

Eventueel kun je het bijbehorende lesmateriaal vinden op elo.nhl.nl (Blackboard).