Bloedsomloop

Onderdeel Kennisbasis Hart- en bloedvatenstelsel:

De student kan de belangrijkste aspecten van de anatomie en fysiologie van de mens beschrijven en kan deze kennis uitleggen aan de hand van concrete voorbeelden. Voor dit onderdeel betreft het de volgende aspecten:
De bouw, werking en functie van het circulatiestelsel (boezems, kamers, hartkleppen, prikkelgeleiding, diastole, systole);
Bloedvaten: arteriën, arteriolen, capillairen, venen;
Bloeddruk: bloeddrukregulatie, onderdruk en bovendruk;
Lymfevaten en lymfeklieren;
De samenstelling en functies van het bloed (bloedcellen (erytrocyten, leukocyten en trombocyten), bloedplasma, bloedgroepen, bloedsomloop: kleine en grote bloedsomloop).

De student kan de bouw en werking van het hart uitleggen met gebruik making van biologische modellen.

Voor dit onderdeel moet je jouw kennis hierover kunnen beschrijven aan de hand van concrete voorbeelden. Dat kun je natuurlijk doen door de bovenstaande aspecten uit te schrijven, maar je kunt ze ook verwerken in een mindmap! Deel je kennis met elkaar, dan kun je ook deze informatie uitleggen.

Ook moet je de bouw en werking van het hart uit kunnen leggen, waarbij je een koppeling maakt met biologische modellen. Wanneer je dit niet goed begrijpt, zoek op internet, ga oefenen met het boek of vraag het je docent! Leg het ook je mede studiegenoten uit, zodat je kunt oefenen met “uitleggen”. Daarnaast kun je ook mensen uit je naaste omgeving vragen of je het aan ze uit mag leggen. Houd daarbij natuurlijk rekening met iemands voorkennis ;).

Succes!


Hieronder vind je enkele oefeningen om de bloedsomloop en het lymfevatenstelsel te oefenen.

Oefening 1:

Oefening 2:

Voor informatieve filmpjes verwijzen we naar bijvoorbeeld YouTube. Hieronder staan enkele links van filmpjes omtrent dit onderwerp:

Eventueel kun je het bijbehorende lesmateriaal vinden op elo.nhl.nl (Blackboard).