Spijsvertering

Onderdeel Kennisbasis spijsverteringsstelsel en stofwisseling:

De student kan de belangrijkste aspecten van de anatomie en fysiologie van de mens beschrijven en kan deze kennis uitleggen aan de hand van concrete voorbeelden. Voor dit onderdeel betreft het de volgende aspecten
De bouw, werking, en functie van het spijsverteringstelsel: mondholte, keelholte, slokdarm, maag, 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm, anus en kringspieren;
De lever en het poortadersysteem;
Vertering van voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten, inclusief spijsverteringsenzymen en ontstane verteringsproducten, absorptie, resorptie, metabolisme, anabolisme en katabolisme.

De student kan de bouw en werking van organen uitleggen met gebruik making van biologische modellen.

Voor dit onderdeel moet je jouw kennis hierover kunnen beschrijven aan de hand van concrete voorbeelden. Dat kun je natuurlijk doen door de bovenstaande aspecten uit te schrijven, maar je kunt ze ook verwerken in een mindmap! Deel je kennis met elkaar, dan kun je ook deze informatie uitleggen.

Ook moet je de bouw en werking van het spijsverteringsstelsel uit kunnen leggen, waarbij je een koppeling maakt met biologische modellen. Wanneer je dit niet goed begrijpt, zoek op internet, ga oefenen met het boek of vraag het je docent! Leg het ook je mede studiegenoten uit, zodat je kunt oefenen met “uitleggen”. Daarnaast kun je ook mensen uit je naaste omgeving vragen of je het aan ze uit mag leggen. Houd daarbij natuurlijk rekening met iemands voorkennis ;).

Succes!


Hieronder kun je de afbeeldingen van het spijsverteringsstelsel zien, met aanwezige hotspots. In deze hotspots kun je informatie vinden over de verschillen organen die zich bevinden in het spijsverteringsstelsel. Je kunt gewoon op het plusje drukken en de tekst komt te voorschijn.

Spijsverteringsstelsel

Hieronder vind je enkele oefeningen om je kennis te testen en om je kennis op peil te houden. Ook zouden bepaalde oefening je kunnen helpen met lastige onderdelen uit de stof.
Onderdelen benoemen spijsverteringsstelsel (1)
Onderdelen benoemen spijsverteringsstelsel (2)
Kruiswoordpuzzel voeding en vertering
Kruiswoordpuzzel vertering *
Oefening voedsel en vertering

* Omdat er bij de  kruiswoordpuzzel vertering worden geen hints gegeven, daarvoor hebben we een antwoordenafbeelding erbij gegeven.

Voor extra verduidelijking kun je via YouTube verschillende video’s zoeken die betrekking hebben tot de spijsvertering. Deze video’s kunnen je verduidelijking geven in bepaalde onderdelen van de stof met betrekking tot de spijsvertering.
Spijsverteringslied
Spijsverteringsstelsel
Werking spijsverteringsstelsel
Verteringsstelsel biocast

Eventueel kun je het bijbehorende lesmateriaal vinden op elo.nhl.nl (Blackboard).