Zenuwstelsel

Onderdeel Kennisbasis Zenuwstelsel:

De student kan de belangrijkste aspecten van de anatomie en fysiologie van de mens beschrijven en kan deze kennis uitleggen aan de hand van concrete voorbeelden. Voor dit onderdeel betreft het de volgende aspecten:
De bouw, werking en functie van verschillende soorten zenuwstelsels: centraal en perifeer,
animaal en vegetatief, sympathisch en parasympatische zenuwstelsel;
De bouw en werking van een zenuw: dendrieten, zenuwcel, myelineschede, axon, synaps, transmitterstoffen, prikkeloverdracht;
De bouw, werking en functie van hersendelen: grijze en witte stof.

De student kan de bouw en werking van organen uitleggen met gebruik making van biologische modellen.

Voor dit onderdeel moet je jouw kennis hierover kunnen beschrijven aan de hand van concrete voorbeelden. Dat kun je natuurlijk doen door de bovenstaande aspecten uit te schrijven, maar je kunt ze ook verwerken in een mindmap! Deel je kennis met elkaar, dan kun je ook deze informatie uitleggen.

Ook moet je de bouw en werking van het zenuwstelsel uit kunnen leggen, waarbij je een koppeling maakt met biologische modellen. Wanneer je dit niet goed begrijpt, zoek op internet, ga oefenen met het boek of vraag het je docent! Leg het ook je mede studiegenoten uit, zodat je kunt oefenen met “uitleggen”. Daarnaast kun je ook mensen uit je naaste omgeving vragen of je het aan ze uit mag leggen. Houd daarbij natuurlijk rekening met iemands voorkennis ;).

Succes!


Hieronder vind je enkele oefeningen om je kennis te testen en om je kennis op peil te houden. Ook zouden bepaalde oefening je kunnen helpen met lastige onderdelen uit de stof.
Bouw hersenen
Type zenuwcellen
Puzzel zenuwstelsel

Voor extra verduidelijking kun je via YouTube verschillende video’s zoeken die betrekking hebben tot het zenuwstelsel. Deze video’s kunnen je verduidelijking geven in bepaalde onderdelen van de stof met betrekking tot het zenuwstelsel.
De hersenen
De ruggenmerg
Vegetatieve zenuwstelsel

Eventueel kun je het bijbehorende lesmateriaal vinden op elo.nhl.nl (Blackboard).